Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Hastalığı Niçin Görülür?

Sarılık hastalığı kandaki bazı değerlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Yeni doğan bebeklerin kanında da bilirubin denilen madde çok fazla olduğu için sarılık hastalığı ortaya çıkar.

Günümüzde yeni doğan bebekler doğum sonrası sarılık hastalığı için gerekli tetkik ve taramadan geçiriliyorlar. Bu da hastalığın oluşumunu önlemeye büyük yardım ediyor.

bebeklerde hastalık

bebeklerde hastalık

Sarılık, bebeğin derisinde, gözlerinin beyaz kısımlarında ve ağızlarının iç kısımlarında sarı olmasına neden olur.

Kırmızı kan hücrelerinin yıkılmasıyla beraber vücut bilirubin denilen maddeyi üretmeye başlar.

Karaciğer billirubini bir atık olarak atılabilecek hale getirir. Zaman zaman vücut aşırı derece de billirubin üretmeye başlar bu durumda da fazla olan billirubin derinin ve gözlerin beyaz kısımlarının sarı görünmesine yol açar.

bebeklerde sarılık hastalığı

Sarılık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın yeni doğan bebeklerde görülmesinin başlıca iki sebebi vardır. Öncelikle bebekler yetişkin bir insandan daha fazla billirubin üretirler ve bebeklerin karaciğerleri tam gelişmediği için vücuttaki fazla billirubini işleyemezler.

Bu genellikle ilk 2 ayda görülür daha sonra billirubin üretiminin normale dönmesiyle sarılık da kaybolur. Sarılık genellikle derinin, göz akının ve ağız içinin sarı görünmesiyle kendini belli eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir