Karadeniz Bölgesi En Çok Ne Zaman Yağış Alır?

Karadeniz bölgesi Anadolu’nun en fazla yağış alan bölgesidir. Bu nedenden dolayı bütün mevsimler nemli ve yağışlı geçer. Karadeniz bölgesinin yıllık sıcaklık ortalaması 10 derece civarlarında gezmektedir. Fakat buna rağmen temmuz ayında Karadeniz Bölgesi’nin ortalama sıcaklığı 20 dereceleri görebilmektedir.
karadeniz bölgesi
Bulutlu gün sayısı çok fazla olan bu bölgemizde tarım en fazla yapılan işte çeşitlerindendir. Kış mevsiminin ılık geçmesinden dolayı Doğu Karadeniz taraflarında fındık, çay ve mısır yetişe bilmektedir.

Karadeniz İkliminin Özellikleri

Karadeniz ikliminde her mevsim yağış vardır. Doğu Karadeniz Batı Karadeniz’e göre en fazla yağışı alan bölge konumundadır. Batı Karadeniz’de yıllık ortalama olarak 1500 miligram yağış düşmektedir. Buna karşılık olarak Doğu Karadeniz’e 2500 miligram yağış düşmektedir.
Karadeniz Bölgesi’nin iklimi ılıktır. Bu yüzden çok rahat bir şekilde çay, fındık gibi ılık ve yağışlı iklim isteyen tarım ürünleri kolayca yetişebilmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin geneli itibari ile yıllık sıcaklık farkı 10 derece civarlarında seyretmektedir. Karadeniz ikliminin görüldüğü hemen hemen her yerde yıllık karlı geçen gün sayısı maksimum 15 ile 18 gün arasındadır. Bitki örtüsü orman ve gür yeşilliklerle ifade edilmektedir.

Karadeniz Bölgesi’nin Bitki Örtüsü

Hakim hakim olan bitki örtüsü yeşillikler ve ormanlardan oluşmaktadır. Anadolu’da bulunan ormanların 5’te 3’ü kadar ormanı Karadeniz Bölgesi tek başına bulundurmaktadır.  Karadeniz bölgesinde bulunan ormanların geneli kıyı kesimde bulunmaktadır. Ayrıca Karadeniz bölgesinde denizden 2000 metre yüksekliğe kadar orman görünmektedir. Bu kadar yüksekliğe çıkana kadar çeşit çeşit ağaç türlerine rastlanılmaktadır. En alçaklarda geniş yapraklı ormanlar göze çarparken en yükseklerde iğne yapraklı ağaç toplulukları ve en yukarıda ise Dağ çayırlarına rastlamak mümkündür ayrıca genel kültür olarak konu hakkında bilgi sahibi olunabilir. Karadeniz bölgesinde güneşli geçen gün sayısının az olması nedeniyle kuruyan ağaç oranı Anadolu’daki diğer bölgelere oran ile çok azdır. Bu özelliğinden dolayı yüzyıllarca yaşayabilen ağaçlar görülmektedir.

Karadeniz Bölgesi’nin Yüksekliği

​​​​​Karadeniz Bölgesi’nin yükseltisi denize oran ile 2000 ile 2500 hatta 3000 metre civarlarındadır. Bölgenin denize yakın kesimlerinde tarım gelişmiştir. Buna karşılık olarak yüksek kesimlerde küçükbaş hayvancılık gelişmiştir. Çay, fındık, mısır gibi çok yüksek nem isteyen tarım ürünleri fazladan su ihtiyacı duymadan kolay bir şekilde gelişimini tamamlayabilmektedir.

Karadeniz Bölgesi’ndeki Turizm Engelli

Karadeniz bölgesinde kıyı şeridi yüksek Kayalar ve yamaçlardan oluştuğu için turizm gelişmemiştir. Bunun yerine buraya özel olarak yetiştirilen tarım ürünleri gelişme göstermiştir. Yağışın fazlalığı ve aynı zamanda eğimin yüksek olmasından dolayı toprak göçükleri meydana gelmektedir. Aşırı yağış ve nemden dolayı bölgedeki evler ahşaptan yapılmıştır. Bölgedeki evlerin genellikle ahşaptan olması yağışın evlere verdiği zararı büyük oranda düşürmüştür. Karadeniz Bölgesi’nde genellikle orografik yağışlar görülmektedir. Ayrıntıya girilecek olursa yamaç yağışları görülmektedir. Bölgedeki yağış oranı ilkbaharda azalırken sonbahar mevsiminde ise aşırı derecede kendini göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir