Otizm’in Erken Teşhisine Google Teknoloji Desteği!

Otizm, üç yaşından önce belirtileri fark edilmeyen başlayan ve kalıcı etkileri ile ömür boyu süren, sosyal etkileşim ve iletişim sorunları yaşanan, sınırlı ve kontrolsüz davranışlara yol açan beynin gelişimini de engelleyen bir rahatsızlık. Konuşma ve anlamada sıkıntı çeken otistik çocukların %40’ı ise asla konuşamıyor! Erken dönemde teşhis edildiğinde büyük ilerleme kaydedilmesi muhtemel olan Otizm’de yeni gelişmeler bu önemli sorunu yaşayan ailelere umut oluyor!

google glass

google glass

Google Glass Nedir?

Otistik çocuklar için erken dönemde teşhis ve çocuğun ihtiyaçlarına yönelik özel olarak planlanmış programlarla, mümkün olduğunca gelişimsel olarak akranları düzeyine ulaşmasını sağlamak hedefleniyor. Bu amaçla geliştirilen tıbbi teknolojilerden biri “Autism Glass Project” adı verilen bir teknik. Proje kapsamında çocuklara Google Glass’a yüklenmiş olan bir program ile videolar izletiliyor. Gözlüğe bağlanan bir aparat ile kontrol edildikten sonra otistik çocukların seyrettikleri videolara gerekli tepkileri verip vermedikleri, odaklanıp odaklanamadıkları Google Glass tarafından algılanıyor. Nihayetinde algılanan durumlar belli bir sistematik algoritma içerisinde sunuluyor. Çocukların duygularını videolarda bulunan görüntülerle eşleştirdikten sonra tezat duyguların yaşanması durumundan hareketle otizmin teşhisi ve uygulanabilecek yöntemlere dayanak olabilecek yeni bir algoritma çıkarılıyor.

otizm

otizm

Otizm’de Özel Eğitime Erken Başlamak

Otizmin doğuştan kaynaklanan problemleri çocuğun normal yaşantısını sürdürebilmesini zorluyor ve özel eğitim programına ne kadar erken dönemde başlanabilirse, sonuç o kadar başarılı oluyor! Bu amaçla uygulanan Autism Google Glass yöntemi ile Otizm kaygısı yaşanan çocukların tedavisini hızlandırılabileceğine dikkat çeken uzmanlar araştırmalarını hızlandırdı. “Autism Glass Project” tekniklerinde, çocukların videolara odaklanamaması,farklı noktalara verdikleri tepki işi biraz zorlaştırsa da Otizm hastalığının geç kalınmadan erken dönemde teşhis edilebilmesi açısından çok önemli bir gelişme olarak görülüyor!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir