Ergenlik Dönemindeki Çocukların Sosyal Fobi Sorunu

Sosyal fobinin ergenlik döneminde kalabalık ortamlarda çekinme, insanlarla iletişim kurarken utanma, sürekli başarısız olacağını düşünme ve sürekli olarak korku duyma gibi olumsuz bir takım olayların gözlemlenmesiyle başladığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Peki çocuğunuz sosyal fobi yaşıyorsa bunu nasıl anlarsınız? Sosyal fobinin sonuçları nelerdir?

ergenlik

ergenlik

Ergenlikte Sosyal Fobi

Ergenlik çağındaki çocukların terleme, yüz kızarması, ağız kuruluğu, karın ağrısı, mide bulantısı ve gerginlik gibi bazı belirtiler göstermesiyle anlaşılan sosyal fobi normal yaşantılarını da olumsuz şekilde etkiler. Toplum içerisinde yemek yeme, topluluk içerisinde yazı yazmak ya da konuşmak ve toplu taşıma araçları kullanmak sosyal fobik gençler için oldukça zorlayıcı faaliyetler olmaya başlıyor.

Bu süreçte çocukların alkole ve madde kullanımına yöneldiği gözlemlenmiştir. Alkolün ve maddelerin bu rahatsızlıklarına iyi geldiğini düşünen gençlerin daha sonrasında ağır bağımlı oldukları da araştırmalar arasında mevcut.

ergenlik dönemi

ergenlik dönemi

Toplum içerisinde konuşmaktan çekinen gençlerin genel anlamda uslu ve söz dinleyen gençler olduğu düşünülür fakat bu durum bir kişilik özelliği değil bir rahatsızlıktır. Çocuğunuzun sağlıklı bir birey olmasını istiyorsanız mutlaka psikolojik destek almasını sağlamalısınız.

Sosyal fobi oluşumunda ailenin rolü ve tutumu da oldukça önemlidir. Çocuğunuzu ergenlik dönemine girdiği andan itibaren detaylı şekilde gözlemlemeniz ve belirtilere dikkat etmeniz gerekir. Ne kadar erken teşhis o kadar az hasarlı bir psikoloji demektir. Sağlıklı nesiller için çocuklarımızın sadece bedenen değil psikolojik açıdan da sağlıklı olması gerekir. Bu da bilinçli ebeveynler ile mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir