Gebelikte Diş Bakımı Ve Diş Sağlığı

Gebelik dönemi boyunca östrojen ve progesteron hormonlarında meydana gelen değişim çeşitli ağız sağlığı problemlerine de yol açabilmektedir. Bu hormonların uyarılmasına bağlı olarak dişler üzerinde plak oluşumu hızlanır ve bu plaklar da gingivitis adı verilen diş eti iltihabına neden olur. Hamilelik döneminde meydana geldiği için de bu iltihaplanmaya hamilelik gingivitisi adı verilir. Bu hastalığın belirtileri, diş etinde kanama, kızarıklık ve diş etinin hacminin artması şeklinde görülür.Hamilelik gingivitisi hamileliğin 3.ayından itibaren hamile bayanları farklı şekilde etkiler. Gingivitis bazı durumlarda periodontitise ya da hamilelik tümörü gelişmesine neden olabilir.

Hamilelikte Diş Bakımı

Hamilelikte diş bakımı titiz bir şekilde yapılmalıdır. Mümkünse her yemekten sonra dişler fırçalanmalı, diş ipi ve floridli gargara kullanılmalıdır. Dengeli beslenme, C ve B12 vitamin takviyesi yapılmalıdır. Hatta mümkünse hamilelikten önce de diş bakımına başlanabilir. Hamilelikte diş plağı kontrolü sağlanıp gingivitis oluşumunun önüne geçilmelidir.

diş bakımı

diş bakımı

Gebelik döneminde diş tedavisi 4. ve 6. aylar arasında yapılabilir. Şiddetli ağrılarda her an müdahale yapılmasında sakınca yoktur. Gebelik dönemi boyunca dişlerin daha fazla çürüdüğü düşüncesi yanlış bir düşüncedir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir