Evcil Kuş Nasıl Beslenir?

Kuşlar cıvıl cıvıl sesleriyle insanı rahatlatan varlıklardır. Evde kuşların cıvıltısıyla yaşayan insanların çevrelerine pozitif enerji yaydığı ve uyumlu kişilik özellikleri sergiledikleri yönünde bilgiler bulunmaktadır.

Evlerde beslenen kuşların türlerine göre her birinin ayrı bakımı olsa da değişmeyen genel bakımları benzerlik göstermektedir. Kuş bakımında gerekecek kuş malzemeleri evcil hayvan ürünleri satılan petshop benzeri mağazalardan veya bunların internet sitelerinden kolaylıkla temin edilebilmektedir. Bir canlı varlık olarak kuşların bakımını üstlenmek, onların ihtiyaçlarını karşılamak insanı mutlu etmektedir. Kuşların bakımını üstlenen bireyler kuş ürünleri seçerken kuşlarının özelliklerine göre uygun kuş aksesuarları tedarik etmektedirler. Günümüzde kuş ürünleri almanın ekonomik yolları bulunmaktadır. Mesela kuş malzemeleri toptan olarak temin edilirse bütçeye katkı sağlanmış olur.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kuşun türüne ve büyüklüğüne göre uygun, rahat edebileceği bir kafes temin edilmelidir.

Kafes içerisine kuşun eğlenebileceği uygun kuş aksesuarları yerleştirilmelidir.

Kuşlar için satın alınan kuş malzemeleri kaliteli ve kullanışlı olmalıdır.

Kuşlar direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalı, gün ışığı görebilen havadar bir yerde tutulmalıdır.

Gerek çok sıcak gerekse çok soğuk ortamlardan korunmalıdır. Ilık ortamlar seçilmelidir.

Kuşların ihtiyaç duyabileceği protein ve minarel içeren yemlerin doğru seçilmesi gereklidir.

Uzun süre bozulmayacak olan kuş malzemeleri toptan olarak alınabilir.

Kuşların uzun süre suni ışıklara maruz bırakılmaması gereklidir. Ara sıra sessiz ve sakin ortamlarda tutulmasında fayda vardır.

Ukuya dalan kuşların rahatsız edilmemesi, mümkünse kafesin üstüne siyah bir örtü çekerek rahat uyumaları sağlanmalıdır.

Gaga taşları, kuş vitaminleri, kuş yemleri ve kuş kumu gibi kuş malzemeleri almadan önce bu konuda bilgi sahibi kişilerden veya veteriner hekimden bilgi alınmalıdır. Kuş türlerine göre beslenme farklılıkları olduğundan yanlış yönlendirmeler kuşların ölümüyle sonuçlanabilmektedir.

Kuşlarda tırnak bakımı önem arz eden diğer bir husustur. Tırnaklar uzadığında kafes içinde tellere veya örtüye takılarak bilek incinmelerine sebep olmaktadır. Bu nedenle veteriner hekim tarafından veya bilgi sahibi birey tarafından tırnak kesimi yapılmalıdır. Kuş bakımını üstlenen bireyler tırnak kesimini öğrendikleri zaman kendileri de yapabilirler. Yalnız fazla derinden keserek kılcal damarlara zarar verme riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Kafes içerisinde uygun tünek alanı oluşturulduğunda bazı kuşlar tuvalet alışkanlığı kazanarak aynı bölgeye dışkı yapmaktadırlar.

Kuşların suluklarındaki suyun her gün tazelenmesinde fayda vardır.

Kafesin temizliği çok önemlidir. Uygun aralıklarla yapılacak kafes temizliği, böcek oluşumu vs. önüne geçecektir.

Kafesin içerisine kuşların eğlenceli vakit geçirebileceği oyuncak vb. kuş aksesuarları konulması faydalıdır.

Kendi kendine banyo yapabileceği bir su kabının konması, kendini temizlemesi açısından yararlıdır.

Kuş kafeslerinin altlığı uygun malzemeden yapılmalıdır. Tozlanmaya sebebiyet verecek ürünler yerine örneğin kağıt kullanımı kuşlar için daha sağlıklı olacaktır. Özellikle beyaz kağıt seçimi yapılırsa kuşların dışkıları kontrol edilerek herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı tespit edilmiş olur.

Kafesin konumu doğru ayarlanmalı kuşlar narin canlılar olduğu için cereyanda bırakılmamalıdır.

Kuşların kendilerini özgür hissetmeleri adına kontrollü bir şekilde kendilerine zarar vermeden ev içerisinde uçmaları sağlanmalıdır.

Kuşlar için yapılan düzenli aktiviteler onların kendilerini aileden biri gibi hissetmelerinde büyük rol oynamaktadır.

Kuşların düzenli bir şekilde veteriner hekime götürülerek sağlık kontrolünden geçirilmesi gereklidir.

Kuşun normal yaşantısının aksi şekilde davranışlar sergilemesi durumunda yine veteriner hekime muayene ettirilmesinde yarar vardır.

Özetle

Her evcil hayvanın bakımında olduğu gibi kuşların bakımında da önemli sorumlulukların yerine getirilmesi gerekmektedir. Yanlış uygulamaların bakımı üstlenilen hayvan sağlığına zarar verebileceği unutulmamalıdır. Doğru firmalardan doğru ürünler tedarik edilmeli, bilinçsiz uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir