Bebeğinizin Sağlığı için Bu 3 Önemli Tahlili Yaptırdınız mı?

Çocukları bekleyen riskler ne yazık ki gizemini koruyor. Bebeklerimizin sağlıklı gelişmelerinde potansiyel hastalıkların erken teşhisi çok daha önem taşıyor. Bunun içinde basit bir şekilde yapılabilen 3 önemli tahlil bulunuyor.

Bebeklere Yapılan 3 Önemli Tahlil

1-  Fenilketonüri Tahlilleri: Fenilketonüri metabolik bir hastalık. Hastalık sahibi olanlar,  Fenilalanin amino asitini, Tirozin amino asitine çeviremiyorlar. Sinir sistemini tahrip eden bu reaksiyon tedavi edilmez ise bebeklerde 4 ayından sonra sinir sistemi belirtileri ortaya çıkıyor ve zamanla artıyor. Fenilketonürü hastalığı, çocuklarda zekâ ve nörolojik bölgede gelişim geriliği sorunları olarak tanımlanıyor. Fenilketonürü hastalığı için doğumdan 24 saat sonra bebeğin topuğundan alınan kan tahlil ediliyor.

gebeliğin önemi

gebeliğin önemi

2-  Konjenital Hipotiroidi Tahlilleri: Özellikle yeni doğanlarda çok sık karşılaşılan endokrinolojik sorun; “hipotiroidi” ve bu hastalık, bebeğin bedeninde tiroit bezinin bulunmamasından kaynaklanıyor. Kemik ve beyin gelişiminde çok önemli olan Tiroit hormonları salgılanamadığında görülen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde; bebeklerde cücelik ve ileri düzeyde zekâ geriliği ortaya çıkıyor. Doğumdan sonraki ilk 3 ayda tiroit tedavisine başlamak bu riski önemli ölçüde azaltıyor. Hipotiridi tanısı için kan tahlili yapılarak TSH oranına bakılıyor.

hamilelik

hamilelik

3-  Biyotinidaz Tahlilleri:  Biyotinidaz, H vitamini ya da B7 vitamini olarak da bilinen Biyotin vitamininin işlenmesindeki bir yapısal bozukluk sonucunda ortaya çıkıyor. İşitme ve görme problemleri, gelişme geriliği ve epilepsi nöbetlerine neden oluyor. Bu bebeklerin ilk bir yıl içinde hayatını kaybetme riski de bulunuyor. Biyotinidaz maddesine kan tahlili ile bakılıyor. Sonuca göre de tedavi ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir